Günümüzde sıkça duymakta olduğumuz gıda ürünlerine yapılan taklit ve tağşişler giderek artmakta ve gıdaların kalitesini, güvenliğini ve güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Taklit ve tağşiş kavramları birçok kez önümüze çıkan ancak tanımları birbirine karıştırılan konular arasında yer almaktadır.
Kısaca taklit ve tağşiş arasındaki farktan bahsedecek olursak. Taklit: gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin şekil, bileşim ve nitelikler itibariyle kendisinde olmayan özellikleri sahip gibi gösterilmesidir. Tağşiş ise: gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halidir. Taklit ve tağşiş, tüketicileri aldatmak ve haksız kazanç elde etmek amacıyla yapılmaktadır. Bu tür uygulamalar, tüketiciler için ciddi sağlık riskleri oluşturabilir ve gıda sektöründe güveni sarsabilir aynı zamanda tüketicileri yanıltarak ya da düşük kaliteli ve potansiyel olarak zararlı ürünlerin piyasaya sürülmesine yol açarak sağlığı ve tüketici haklarını tehdit edebilmektedir.
Yaygın olarak karşımıza çıkan bazı taklit ve tağşiş örneklerine bakacak olursak genelde bitkisel yağ, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, tereyağına bitkisel yağ katılarak tamamen tereyağı gibi satılması; süt ve süt ürünlerinde yoğurda jelatin eklenmesi; peynire bitkisel yağ ve nişasta katılması; zeytinyağına diğer yağların ve bala glikoz ve fruktoz şurubu katılması; pahalı süte farklı türlerde ucuz sütlerin (keçi sütüne inek sütü ilavesi gibi) eklenmesi yoluyla taklit ve tağşiş yapılmaktadır. Taklit ve tağşişler, gıda sektöründe etik dışı davranışlar olarak kabul edilir ve çeşitli ülkelerde yasal düzenlemelerle kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu tür yasadışı faaliyetlerin önlenmesi ve tespit edilmesi, gıda güvenliğini sağlamak ve tüketicileri korumak için gıda ürünlerinin doğru etiketlenmesi ve düzenli denetimler yapılması son derece önemlidir.
Tüketiciler olarak, gıda ürünlerini satın alırken güvenilir ve lisanslı markalardan almaya özen göstermeli, gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde incelemeleri ve eğer şüpheli bir durum görürlerse yetkililere bildirmeleri taklit ve tağşişli gıdalardan korunmalarına yardımcı olabilir.